Cukier źródłem energii

Węglowodany, w tym cukry, są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi i stanowią stały element naszej codziennej diety. 

Dostarczają one organizmowi energii w postaci glukozy, która ma zasadnicze znaczenie dla optymalnego funkcjonowania mózgu, mięśni i układu nerwowego. Część glukozy przechowywana jest w wątrobie i mięśniach szkieletowych w postaci glikogenu. Zgromadzony zaś w mięśniach glikogen służy jako źródło energii dla mięśni podczas wykonywania aktywności fizycznej. Glikogen zgromadzony w wątrobie potrzebny jest do wypełnianie jej funkcji oraz utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi pomiędzy posiłkami.

Zawarta w pożywieniu glukoza bardzo łatwo się wchłania, a ponadto pełni szczególną i istotną rolę jako najkorzystniejsze źródło energii dla mózgu. Większość komórek organizmu ma zdolność produkcji energii z kwasów tłuszczowych, jednak m.in. komórki ośrodkowego układu nerwowego, mózgu i czerwone krwinki bezwzględnie do przemian energetycznych wymagają glukozy.

Mózg potrzebuje do prawidłowej pracy około 130 gramów glukozy dziennie.