Znaczenie i rola

Redukcja i utrzymanie prawidłowej masy ciała

Aby powstrzymać lub zapobiegać przybieraniu na wadze, należy skupić się zarówno na zmniejszeniu poboru energii, jak i na zwiększeniu wydatku energetycznego. Stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących jest jednym ze sposobów pomocy konsumentom w ograniczeniu ilości spożywanej przez nich energii. Tabela poniżej zawiera porównanie wartości energetycznej przykładowych produktów żywnościowych słodzonych cukrem oraz ich odpowiedników słodzonych niskokalorycznymi substancjami słodzącymi.

Większość badań dotyczących roli niskokalorycznych substancji słodzących w kontroli masy ciała wykazała, że zastąpienie żywności i napojów w diecie ich odpowiednikami o obniżonej kaloryczności może prowadzić do obniżenia kaloryczności całkowitej diety. Niskokaloryczne substancje słodzące dają konsumentom możliwość delektowania się słodkim smakiem bez zwiększania kaloryczności diety. Niskokaloryczne substancje słodzące, zarówno jako składniki żywności i napojów, oraz jako słodziki stołowe, mogą pomóc konsumentom w prawidłowym zbilansowaniu energetycznym ich diety oraz w ograniczeniu spożycia cukru.

Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny i Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła rekomendują konsumentom i lekarzom zwracanie uwagi na wartość energetyczną produktów. W odniesieniu do produktów, w których cukier zastąpiono substancjami słodzącymi ich wartość energetyczna powinna być mniejsza lub co najwyżej równa wartości energetycznej produktu podobnego. Zatem mimo modyfikacji dotyczącej zastosowania substancji słodzącej, niektóre z produktów mogą nadal mieć stosunkowo wysoką wartość energetyczną, np. wynikającą z zawartości tłuszczu, i przyczyniać się do przyrostu masy ciała, a przez to pogarszać kontrolę glikemii.

Tabela 1. Różnice wartości energetycznej produktów żywnościowych zawierających cukier lub niskokaloryczne substancje słodzące:

Rodzaj produktu

Ilość kalorii (produkt zawierający cukier)

Ilość kalorii (produkt zawierający niskokaloryczne substancje słodzące)

Napój bezalkoholowy typu Cola (330 ml)

139 kcal

< 1 kcal

Napój owocowy (250 ml)

100 kcal

27 kcal

Jogurt pitny (250 ml)

180 kcal

105 kcal

Galaretka malinowa (100 g)

80 kcal

5 kcal

Napar z kawy/herbaty słodzony

20 kcal 

(1 łyżeczka [5g] od herbaty)

1 kcal 

(1 tabletka słodzika stołowego)

 

Niskokaloryczne substancje słodzące a chorzy na cukrzycę

Zgodnie z ostatnimi danymi opublikowanymi Międzynarodowe Towarzystwo Diabetologiczne szacuje się, że w Europie w 2015 roku około 59,8 milionów osób w wieku 20–79 lat cierpiało na cukrzycę. Kolejne 31,7 milionów osób, tj. 4,8% dorosłych w wieku 20–79, to osoby, które mają zaburzenia tolerancji glukozy i są narażone na zachorowanie na cukrzycę. Przewiduje się, że do roku 2040 w regionie Europy będzie 71,1 mln dorosłych chorych na cukrzycę.

Ponieważ niskokaloryczne substancje słodzące nie wpływają na poziom insuliny i glukozy we krwi, ich znaczenie w diecie osób chorych na cukrzycę jest niezaprzeczalne. Niskokaloryczne substancje słodzące oferują chorym na cukrzycę przyjemność z odczuwania słodkiego smaku produktów spożywczych i napojów, nie podnosząc stężenia glukozy we krwi. Produkty żywnościowe i napoje wyprodukowane przy użyciu substancji słodzących są odpowiednie dla chorych na cukrzycę, a dodatkowo są im pomocne w kontrolowaniu masy ciała.

Higiena jamy ustnej

W trakcie spożywania żywności i napojów zawierających cukier, bakterie obecne w jamie ustnej powodują konwersję cukru w kwas, który może naruszać powierzchnię szkliwa, powodując jego erozję. Niskokaloryczne substancje słodzące nie zawierają węglowodanów podlegających fermentacji , a co za tym idzie - nie przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów.

Ponadto, niskokaloryczne substancje słodzące są stosowane do produkcji past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej i poprzez poprawę ich smaku przyczyniają się do tego, że dzieci chętniej ich używają.